Tre glada läkare i psykiatri
| Hälsa och vård

Vi är på väg att bli oberoende av hyrläkare

Nu minskar kostnaderna för inhyrd personal i vården i Västmanland. Den största delen av minskningen står psykiatrin för, som anställt flera nya läkare under 2017.

Senast den 1 januari 2019 ska hela regionen vara oberoende av inhyrd personal i vården.

– Med egna medarbetare förbättrar vi patientsäkerheten och ökar tryggheten i vården. Vi förbättrar även arbetsmiljön och får utrymme till långsiktigt utvecklingsarbete. Då kan vi säkra en god vård både nu och i framtiden, säger Lena Johansson (S), regionråd.

Jobba med oss – se vilka lediga tjänster vi har just nu.

Minskade hyrkostnader med 4,2 procent

I SKL:s senaste mätning av kostnader för inhyrd personal i vården minskar Västmanlands kostnader totalt med 4,2 procent för kvartal 3 2017 jämfört med samma tidsperiod 2016. Bara en annan region i Sverige gör det bättre. För inhyrda läkare i psykiatrin minskar kostnaderna med 25 procent under samma tidsperiod.

– Vi ska vara stolta över vårt resultat. Det är en nödvändig omställning som innebär ihärdigt arbete men som gynnar alla invånare i längden. Nu gäller det att hålla i arbetet under hela 2018 så att vi når målet med ett oberoende, säger Lena Johansson (S), regionråd.

– Det resultat vi ser nu inom framförallt psykiatrin är resultatet av två års dedikerat och hårt jobb, och det visar att vi kan göra det här, säger Christina Jogér, förvaltningsdirektör för psykiatrin.

Rapporten "Bemanningstrend inhyrd personal i hälso- och sjukvården kvartal 3 2017" finns i sin helhet på SKL.se (pdf).

Om projektet

Under drygt ett år har Sveriges landsting och regioner tillsammans med SKL arbetat för att minska beroendet av inhyrd personal i vården. Huvudsyftet är bättre säkerhet och trygghet för patienterna och bättre arbetsmiljö för personalen. Målet är att nå ett oberoende av inhyrd personal senast den 1 januari 2019.

Oberoende av inhyrd personal i vården, projektsida på SKL.se.

För frågor om projektet, kontakta:

Lena Johansson (S), regionråd

Christina Jogér, förvaltningsdirektör för Psykiatri, Primärvård och Habiliteringsverksamhet

Hjälpte informationen på den här sidan dig?