Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

| Utveckling och tillväxt

Övernattningar ökade mest i Västmanland

Antalet övernattningar ökade med 39 000 i Västmanland sommaren 2017. Västmanland är det län där övernattningarna ökade mest, med 11 procent jämfört med minus 1,4 procent i Sverige som helhet.

 Det visar inkvarteringsstatistik som Tillväxtverket publicerade på torsdagen.

 - Väldigt glädjande besked, säger turismchef Henrik Wester. Inkvarteringsstatistiken är en av flera indikatorer som visar besöksnäringens utveckling. Vi vet inte vad ökningen beror på, bara att sommarens milda osäkra väder brukar vara gynnsamt för vår region.

 - Vi vet heller inte var ökningen skett, det behöver vi analysera närmare tillsammans med turismansvariga i länets kommuner.

Under sommaren 2017 hade Västmanland 332 000 övernattningar, jämfört med 293 000 året innan. Det är de svenska gästerna som står för ökningen, de utländska minskar något.

Besökarna betalade sammanlagt 73,8 miljoner kronor för övernattningarna, vilket är en ökning med 5,5 procent.

Inkvarteringsstatistiken avser kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping samt privat förmedlade stugor och lägenheter. Privata övernattningar i fritidshus, hos släkt och vänner eller privat hyrda boenden via exempelvis Airbnb ingår inte i statistiken.

Totalt i hade Sverige 27,1 miljoner övernattningar sommaren 2017. Sommaren är den viktigaste säsongen för turism i de flesta regioner i Sverige. Sammantaget svarar sommarmånaderna för ungefär 45 procent av hela årets övernattningar.

 Läs mer på Tillväxtverkets webbplats.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor