Till innehåll
Vårdgivare och samarbetspartners

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Smittskydd

Smittskyddet arbetar med att motverka spridning av smittsamma sjukdomar bland människor i Västmanland.

Vi tillämpar det regelverk som smittskyddslagen ger och ansvarar för registrering och övervakning av smittsamma sjukdomar samt information och råd till smittade, sjukvårdspersonal och allmänhet. 

På Enheten för smittskydd och vårdhygien arbetar en smittskyddsläkare, en biträdande smittskyddsläkare, två smittskyddssjuksköterskor, en samordnare för hiv/STI och sexuell hälsa och en administratör.

Anmälningsrutiner

Hiv/STI och sexuell hälsa

Smittspårning

Strama

Nyheter

Här kan du läsa nyheter och meddelanden från Smittskyddet

Influensa

Kampanjstart tisdag den 7 november för influensa- och pneumokockvaccination säsongen 2017/2018

Pneumokockvaccinet Pneumovax beräknas kunna börja levereras under vecka 47/48. Enligt besked från MSD kommer de att kunna leverera Pneumovax redan under andra halvan av november. Det är möjligt att göra beställningar redan nu hos MSD Vaccinservice på 0771-51 51 00 alternativt order@msdvaccinservice.se med angivande av ”Referens Fyrklövern”. Det här innebär att vi slipper den krångliga proceduren kring att utnyttja en licensprodukt.

Våra dokument "Information " och "Beställning- influensa- och pneumokockvaccin" har uppderats vad gäller telefonnummer och e-postadresser till vaccinföretagen.

Information till hälso- och sjukvårdspersonal

Det är viktigt att ni som personal inom hälso- och sjukvården aktivt rekommenderar era patienter att vaccinera sig mot influensa, och därmed minska risken för svår influensa och sekundära komplikationer till influensan.

Riktlinjer och instruktioner gällande influensa- och pneumokockvaccination säsongen 2017/2018 i Västmanland finns nedan: 

Sjukdomar

Här hittar du information om sjukdomar som lyder under smittskyddslagen samt andra sjukdomar som är av epidemiologiskt intresse.

Du hittar alla anmälningspliktiga och smittspårningspliktiga sjukdomar hos Folkhälsomyndigheten. 

Anmälningspliktiga och smittspårningspliktiga sjukdomar, Folkhälsomyndigheten

Kikhosta - Rekommendationer att förebygga kikhosta hos spädbarn, Folkhälsomyndigheten

TBE - fästingburen hjärninflammation

 

 

Smittskyddsblad

Smittskyddsblad

Smittskyddsläkarföreningen ger ut informationsblad för de flesta anmälningspliktiga sjukdomar. De består av ett blad med läkarinformation och ett med patientinformation.

  1. Läkarinformationen är tänkt som en snabb "checklista" för läkare och annan vårdpersonal om bland annat handläggning, smittspårning, anmälan.
  2. Patientinformation innehåller information riktad till patient och anhöriga. Tyngdpunkten har även här lagts på råd för att förhindra smittspridning. Förslag till både allmänna råd och bindande förhållningsregler ges.

Smittskyddsbladen på Smittskyddsläkarföreningens hemsida

Många patientinformationsblad finns översatta till flera språk. Dessa hittar du på hemsidan för Smittskydd Stockholm. Välj patientinformationen till önskad diagnos i listan. När dokumentet öppnas, klicka på rubriken Svenska i den övre menyraden. Då visas listan över vilka språk bladet finns översatt till.

Smittskyddsbladen på Smittskydd Stockholms hemsida


Kontakt

Enheten för smittskydd och vårdhygien

021 - 17 51 20

Jan Smedjegård

Smittskyddsöverläkare
021 - 17 51 21

Jenny Edelborg

Sjuksköterska
021-17 51 24