Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

| Utveckling och tillväxt

Regionalt forum: samverkan mellan regionen och länets kommuner

Folkhälsa, infrastruktur och digitalisering är exempel på frågor som rör alla västmanlänningar, oavsett var i länet du bor. För att se till att vi jobbar för samma mål träffas politiker och tjänstepersoner i regionen och länets kommuner vartannat år på Regionalt forum.

En bred blandning av politiker och tjänstepersoner från regionen och länets kommuner samlades i Västerås 31/8-1/9 för att diskutera utvecklingsfrågor som rör hela Västmanland. Störst fokus hade i år folkhälsa, då Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) håller på att ta fram en nationell strategi för hälsa. Det var även fokus på det nya regionala utvecklingsuppdraget, och många av diskussionerna handlade om hur vi samverkar på bästa sätt med invånaren i fokus.  

– Vi har stora utmaningar framför oss i både kommunerna och regionen som vi måste ta oss an tillsammans. Folkhälsa är ett exempel på ett viktigt gemensamt område som vi alla har en del i, och till stor del ser att vi kan jobba förebyggande, säger Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande. 

– Digitaliseringen är ett viktigt verktyg i detta och vi har precis undertecknat den regionala digitala agendan, tillägger Maria Linder, direktör för regional utveckling. 

Strategi för hälsa med invånaren i fokus 

Huvudtema för årets regionala forum var ”Strategi för hälsa” – en nationell strategi som SKL håller på att ta fram under hösten. Strategin tittar på flera områden som påverkar folkhälsan: skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård samt vård och omsorg. Det vill säga områden som vi jobbar med både i regioner/landsting och kommuner 

– Det finns flera beröringsytor mellan våra olika verksamhetsområden. Vi finns till för invånarnas skull så det viktigt att vi samverkar på ett bra sätt för att kunna ge varje invånare den hjälp de behöver, säger Maria Linder. 

Representanter från SKL höll i en workshop för att få fram vad vi i Västmanland är extra duktiga på redan idag, men även vad vi behöver jobba med och hur vi ska göra det tillsammans för att bli ännu bättre. Allt för att alla invånare ska få en god och jämlik hälsa både nu och i framtiden.

Nytillträdda VD:n för SKL Vesna Jovic gästade också konferensen och underströk vikten av att hitta samarbetsformer mellan den kommunala och regionala nivån i folkhälsofrågan. 

Regionalt forum 

Regionalt forum är en ny form av den så kallade presidiekonferens som tidigare ordnades av VKL. I och med vårt nya regionala utvecklingsansvar är det framöver Region Västmanland som står som värd för forumet i denna form: ekonferens där regionen och länets kommuner tillsammans kan mötas och diskutera regionala utvecklingsfrågor.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor