Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

En vägg av färgglada containrar
| Utveckling och tillväxt

Det går bra för Västmanlands export

Varor från Västmanland är efterfrågade på världsmarknaden. Under 2016 exporterades varor för 40 miljarder från länet, vilket är i topp i Sverige efter storstadsregionerna. Viktiga varor är datorer och maskiner samt varor från kemisk industri, metallvaruindustri och motorfordonsindustri.

Det är den innovativa tillverkande industrin i Västmanland och underleverantörer inom bland annat automation, tillverkningsutrustning och energi, starka IT- och utvecklingskonsulter och starka järnvägs- och fordonskomponentföretag som producerar exportvarorna.

Västmanlands export är starkast efter storstadsregionerna

Sverige är ett starkt exportland, där bearbetade varor som till exempel olika typer av maskiner och fordon dominerar. Tjänsteexporten är också mycket viktig. I Sverige är det bara Stockholms, Västra Götalands och Skåne län som exporterar mer än Västmanland. Tillsammans har de mer än hälften av Sveriges varuexport. Västmanlands och Jönköpings län kommer precis efter med drygt 3 procent var av varuexporten.

Varuexporten är viktig för länets ekonomi och den svarade för 45 % av bruttoregionalprodukten under 2016, vilket är långt över snittet i landet. Varuexporten i förhållande till befolkningen är hög och förra året exporterade varje västmanlänning varor för 150 000 kr. Det är bara Kronobergs län som ligger högre.

De viktigaste länderna vi exporterar till är Kina, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och USA. Ungefär en tredjedel av varuexporten går dit.

Exporten ökar bland mindre företag

Det är de stora företagen med fler än 250 anställda som står för den största delen av exporten, 34 miljarder av den totala exporten. De små företagen med 1-9 anställda ökar samtidigt sin export. 2016 exporterade länets små företag varor för mer än en miljard kronor, nästan dubbelt så mycket som under 2015.

– Den här utvecklingen visar att de insatser vi gör för att få ökad export hos länets mindre företag verkligen har en effekt, som att samla ett internationaliseringsråd inom Affärsplan Västmanland. Detta ska vi bygga vidare på och lyfta ännu mer, säger Maria Linder, regional utvecklingsdirektör.

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor